Spierontspanners worden in de esthetische chirurgie het vaakst gebruikt in het aangezicht. Het is de gelaatsverjonger bij uitstek.
De spiertjes net onder de huid in het aangezicht bepalen onze expressie. Als de aangezichtsspieren samentrekken veroorzaken ze lijntjes. Door het ouder worden verliest de huid aan elasticiteit waardoor deze lijntjes rimpels worden. De aangezichtsspiertjes kunnen selectief ingespoten worden met het doel zo bepaalde spiergroepen te verlammen waardoor zij geen rimpeltjes meer kunnen veroorzaken. Het is natuurlijk niet de bedoeling om van het aangezicht een expressieloos glad masker te maken. Er zijn er meer dan 80 spieren werkzaam in ons gelaat. Een plastisch chirurg is een specialist in de anatomie en weet dus perfect de juiste werking en ligging van al deze spiertjes. Een uitstekende kennis van de anatomie is essentieel om met spierontspanners een mooie en natuurlijk resultaat te bekomen.
De beste indicatie voorspierontspanners zijn voorhoofdsrimpels, de fronszone tussen de wenkbrauwen en kraaienpootjes. Neusrimpels, mondhoek, halsrimpels en handen kunnen ook behandeld worden.
Na een grondige evaluatie van uw gelaatsspieren worden de te injecteren zones gemarkeerd waarna ze met een zeer fijne naald geprikt worden. Dit geeft een licht prikkelend gevoel dat snel verdwijnt. U kan onmiddellijk het werk hervatten.
De behandelde rimpels verdwijnen volledig of worden verzacht (afhankelijk van de diepte van de rimpels en de contractiekracht van de betreffende spiertjes). Het effect vanspierontspanners is dosisgebonden en afhankelijk van de injectieplaatsen. Zo nodig of zo gewenst kan dus de dosis of de plaatsing van de punten bij een volgende behandeling worden aangepast tot u een optimaal schemaatje voor uw gelaat bekomt.
Het resultaat is meestal zichtbaar na een weekje en blijft tussen de 4 maanden en het half jaar. De spieractiviteit herstelt dan volledig. Na meerdere en goed op elkaar volgende behandelingen kan een langduriger resultaat verkregen worden (van 6 tot uitzonderlijk zelfs 12 maanden).
In deze tekst wordt steeds het woord filler gebruikt ipv de naam van de molucule. De Belgische wetgeving (wet van 1964) verbiedt het vernoemen van de bestanddelen die gebruikt worden. Onder die omstandigheden is het voor een arts moeilijk om informatie te geven maar vermoedelijk is het dat wat de wetgever wenst. Transparantie is immers niet gewnst in de juridische taal.
Fillers worden gebruikt als injecteerbaar implantaat om rimpels op te vullen. De filler die gebruikt wordt is van nature in onze huid en andere weefsels aanwezig. Het zorgt daar voor een goede hydratatie. De productie van lichaamseigen filler neemt echter af met de leeftijd, waardoor de huid aan stevigheid verliest. De filler trekt na inspuiting 300 maal zijn gewicht aan water aan waardoor de huid opnieuw meer volume krijgt.
Een andere filler op basis van calcium, wordt ook gebruikt. Hier is het werkingsmechanisme voornamelijk gebaseerd op de aanmaak van nieuw collageen. Bij het ouder worden breekt het natuurlijk collageen af. Dit geeft een verlies aan elasticiteit van de huid waardoor we rimpels krijgen.
Typische indicaties zijn de nasolabiale groeve (lachrimpel tussen neus en mondhoek), vertikale rimpels ter hoogte van de lippen,rimpels ter hoogte van de kaken, lipvergroting,…
Het effect is dadelijk zichtbaar. Na de behandeling kan u uw activiteiten verder zetten. Het is aan te raden uw make-up pas na vier uur terug aan te brengen. Zo nodig kunnen na 2 à 3 weken kleine correcties verricht worden.
De filler wordt met een zeer fijne naald ingespoten. Dit geeft soms een branderig gevoel. Indien gewenst kan vooraf een verdovende crème op de huid worden aangebracht. Lippen worden verdoofd met een inspuiting via het mondslijmvlies. Sinds kort hebben de firma’s verdovingsprodukt bij de fillergedaan waardoor er geen extra verdoving meer nodig is.
Het is een niet-permanente behandeling met een effect van 6 tot 12 maanden. De duur van het resultaat is afhankelijk van verschillende factoren zoals huidstructuur en injectieplaats. Het gewenste correctieniveau kan worden behouden door regelmatig injecties toe te dienen.
Dadelijk na de inspuitingen kunnen roodheid, zwelling, gevoeligheid van de huid en jeuk voorkomen. Deze symptomen zijn meestal licht van aard en verdwijnen na 1 à 2 dagen. Bij gevoelige personen en bij lipbehandelingen kunnen deze voorbijgaande klachten langer merkbaar zijn. Eventuele kleine blauwe plekjes verdwijnen na 1 à 2 weken.
Andere nevenwerkingen zoals infecties, acne-achtige uitslag, allergische reacties, grijzige verkleuringen, verhardingen en abcesvorming zijn gerapporteerd, maar zijn zeldzaam (1 op 10 000 behandelingen). Aangezien het gaat om een niet-permanente filler van natuurlijke oorsprong zijn de genoemde complicaties behandelbaar of verdwijnen ze vanzelf na een periode van enkele weken tot enkele maanden.
Gebruik drie dagen voor de behandeling géén bloedverdunners, ontstekingsremmers, vitamine-E, look, omega-3 capsules of alcohol. Deze stoffen werken bloedverdunnend en kunnen dus de kans op blauwe plekjes verhogen. Indien vooraf andere procedures zoals chemische peelings en plastische chirurgie werden uitgevoerd, moet de huid volledig hersteld zijn vooraleer een behandeling met een filler mogelijk is.