Bij een ingetrokken tepel wordt de tepel als het ware de huid van de borst ingezogen, waardoor deze minder goed zichtbaar is. Circa 10% van de vrouwen heeft één of meerdere ingetrokken tepels. Ingetrokken tepels kunnen aangeboren zijn, hier hoef je je absoluut geen zorgen over te maken. De tepel kan echter ook op een later moment naar binnen trekken, dit kan een symptoom zijn van een onderliggende aandoening (zoals borstkanker) en dient om deze reden gecontroleerd te worden door een arts.Ingetrokken tepels zijn niet schadelijk, maar kunnen wel een probleem vormen voor vrouwen die graag borstvoeding willen geven. Bij een aangeboren ingetrokken tepel is de melkgang in de borst te kort waardoor de tepel naar binnen wordt getrokken.
Enkel de zwaarste graad van tepelinversie kan medische problemen als infectie en irritatie veroorzaken. De minder erge vormen worden voornamelijk als onesthetisch ervaren.
De lichte graad kan soms met een eenvoudig lusje verholpen worden.
Bij de zwaardere graad moeten de melkgangetjes die de tepel naar binnen trekken losgemaakt worden. Hierdoor is achteraf borstvoeding geven meestal niet meer mogelijk en blijft er ook een litteken.
Vaak wordt eerst aangeraden een externe tepelcorrector te gebruiken (type Niplette™). Als dit niet lukt kan steeds naar heelkunde overgegaan worden.