Centrum voor plastische chirurgie Dr. Jo Vanoorbeek

Na borstlift of mastopexie

Onder algemene verdoving werd bij u een mastopexie of borstlift uitgevoerd.

Bij een borstlift wordt dezelfde techniek gebruikt als bij een borstverkleining  zonder dat er weefsel wordt weggenomen. Meestal wordt de techniek volgens Lejour gebruikt.

Typisch aan deze techniek is de prominente bovenpool in het begin. Uw borst zal bovenaan dikker zijn dan onderaan. De borst zal de eerste weken uitdraaien waardoor zij haar definitieve druppelvorm krijgt (bovenaan dunner dan onderaan).

Om meer vulling te krijgen kan tegelijkertijd een borstprothese geplaatst worden. De implantaten zijn met silicone-gel  gevuld (silicone-enveloppe) waarvan u een specificatie  onder de vorm van een sticker meekreeg; dit implantaat voldoet aan strenge Europese kwaliteitseisen. (ISO en CE).

De kans op kapot gaan of doorlekken van de prothesen is door de hoge kwaliteit van deze prothese  zeer klein geworden.

De prothese werd ingebracht via hetzelfde litteken waarbij een pocket werd gemaakt

1.       Subglandulair: achter de borstklier en dus voor de borstspier ofwel
2.      Subpectoraal: achter de borstspier

De gevoeligheid van de tepel kan gewijzigd zijn, afhankelijk van de preoperatieve situatie. Er kan een verschil zijn in beide borsten.

Borstvoeding is in theorie mogelijk na deze techniek maar kan niet gegarandeerd worden.

Afhankelijk van de hoeveelheid overtollige huid, hebt u een ‘lolly-litteken’ of een ‘ankerlitteken’.

Nazorg

Bij grote redukties of echte ‘hangborsten’, waarbij er veel te veel vel is, gebruiken we het ankerlitteken. Hier worden meestal resorbeerbare draadjes gebruikt. Enkel de knoopjes dienen verwijderd te worden.

Bij het ‘ lolly-litteken ’ worden meestal draadjes gebruikt die verwijderd moeten worden. Rond het tepelhof wordt de draad meestal na 1 week verwijderd. De dikkere draad die vertikaal loopt moet 3 weken blijven zitten. Deze zorgt er voor dat het vertikale litteken niet uitrekt. Hierdoor kunnen er de eerste weken wat plooitjes zijn. Bij een gezonde huid verdwijnen deze plooitjes. Eventueel kan er een kleine correctie onder lokale verdoving nodig zijn.  Dit is zeer zeldzaam gezien het eventuele plooitje dat achterblijft, verborgen zit thv de borstplooi en bedekt wordt door de overhangende borst.

De dikkere draad belet soms dat het wondje onmiddelijk geneest maar zal spontaan genezen als na drie weken de draad verwijderd wordt.

Een borstlift is een esthetische ingreep. Hiervoor wordt geen ziekteverlof voorzien.

Na 1 week wordt er al een controle afgesproken. De volgende is dan na 3 weken.

Napijn, zwelling, blauwe verkleuring

Het herstel van deze ingreep verloop meestal heel vlot. Gezien de borstklier op de borstspier gefixeerd wordt kan er de eerste dagen wat pijn zijn. Een steun-bh zal deze pijn verminderen. Napijn kan uitstralen naar de bovenarmen en ook de ademhaling enigszins beperken gedurende de eerste dagen.

Napijn gedurende de eerste dagen wordt best preventief aangepakt met pijnstillers. Deze zullen voorgeschreven worden.

Infectie is heel zeldzaam maar kan bij elke ingreep voorkomen. Alertheid is hier belangrijk.

Blauwe verkleuring en zwelling zijn vrij normaal gedurende de eerste weken. Vooral als er ook een liposuctie van uw borst verricht werd. De blauwe zones behandelt u best met de zalf die u voorgeschreven zal worden.

Een  zeldzame keer kan de wond nabloeden en dan moet u uw chirurg via de diensttelefoon zo snel mogelijk contacteren.

De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik worden. Een gestoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken. Littekenzalf wordt aangeraden vanaf het begin.

De wond geen rust geven na de operatie kan leiden tot wondloslating. Zes weken niet sporten of zware inspanningen doen is noodzakelijk voor een goede genezing en voor het voorkomen van bovengenoemde complicaties.

Roken heeft bewezen nadelige effecten op de wondgenezing. Enkele weken stoppen is een noodzaak.

Het is soms mogelijk dat u naar huis gaat met de redon-drains. Deze dienen om wondvocht en bloed te verwijderen. Als zij minder dan 30 cc over 24h geven mogen zij door de huisarts of door de thuisverpleging verwijderd worden.

Conclusie

Een borstlifting is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep.

Er kan geen garantie gegeven worden voor een probleemloos verloop of voor volledige symmetrie van de borsten. Wondproblemen zullen sneller voorkomen als u zich niet aan de richtlijnen houdt.

Algemene aandachtspunten

  • Aan te raden: Homeopathische preventie van zwelling en hematomen:
    • ARNICA 5CH drie granulen + FOSFORUS 5CH drie granulen: dus zes granulen ineens éénmaal per dag, twee weken voor de ingreep en twee weken na de ingreep. De granulen worden nuchter of ver weg van de maaltijden onder de tong opgesmolten.
  • Om een ontsteking te voorkomen krijgt u preventief een antibiotikavoorschrift mee. Bij de minste tekenen van infectie (roodheid, warmte, abnormale pijn) dient u dit te gebruiken.
  • Het postoperatieve verband mag u terplaatse laten tot de eerste raadpleging. Ontsmetting met Isobetadine of Hibitane op water 0.05 % kan nooit kwaad.
  • Een bad nemen is af te raden gedurende de eerste 4 weken na de ingreep om verweking van de wond te voorkomen.
  • De eerste vier weken na de operatie moet u dag en nacht een speciale sport-BH dragen, daarna nog 2 weken enkel overdag. Eventueel kan u hem even uit doen om hem te wassen. Een sport-bh mag geen baleinen bevatten en is best niet over het hoofd te trekken maar is beter met een sluiting (achteraan of vooraan).
  • Tot zes weken na de operatie mag u geen zwaar lichamelijk werk verrichten. De bewegingen van de bovenarmen moeten beperkt worden in deze periode (tennis, squash, turnen zijn af te raden.)
  • Het uiteindelijke resultaat van de operatie is pas na zes weken goed te beoordelen, nadat de meeste zwelling is verdwenen en de borst uitgedraaid is. De eerste weken kan door zwelling 1of beide borsten meer gezwollen zijn.  Perfectie symmetrie is niet mogelijk.
  • De eerste weken na de operatie kunnen de borsten alsmede de wondjes blauw en gevoelig zijn. De gevoeligheid van de tepel kan gewijzigd zijn.
  • Bij nood of bij twijfel kunt een mailtje sturen (dokter@kliniplast.be) of  in ernstige noodgevallen kan u dr. Vanoorbeek zelf bellen via 03 237 1581.

Bij plotse roodheid, koorts in combinatie met plots warm aanvoelen van de borst moet u ons direct contacteren!!!