Bij u werd onder algemene narcose een buikwandcorrectie of abdominoplastie verricht.
Bij deze ingreep wordt er een incisie gemaakt net boven de schaamstreek naar de zijkanten toe. Vervolgens wordt alle huid en een groot deel van de onderhuid tussen de schaamregio en de navel verwijderd. De navel zelf hangt vast aan het onderliggende spierblad, en blijft dus bewaard. Wanneer de wonde dan gesloten wordt, zal er een kleine opening gemaakt worden in de huid die naar beneden verplaatst is. De navel wordt opgevist en weer vastgehecht aan de huid (cfr tekeningen). Indien bij het klinisch onderzoek voorafgaand aan de ingreep, is vastgesteld dat de grote buikspieren niet meer mooi gealligneerd zijn thv de middellijn (rectus diastase), kan dit tijdens de ingreep weer hersteld worden (rectusplicatuur). Dit zal echter tot gevolg hebben dat het vroege postoperatieve verloop wat pijnlijker zal zijn dan een abdominoplastie zonder rectusplicatuur.
Bij een grote hoeveelheid huid en vetoverschot thv het abdomen, de flanken en de rug (zoals vaak gezien wordt bij mensen die veel gewicht verloren door een maagverkleinende ingreep), kan een circulaire abdominoplastie/ torsoplastie voorgesteld worden. Bij deze ingreep wordt eerst het overschot thv de rug verwijderd, de patiënt wordt hierna tijdens dezelfde ingreep gedraaid en een klassieke abdominoplastie wordt vervolgens uitgevoerd. Dit resulteert in een circulair litteken thv de bekkengordel, waardoor grote “ezelsoren” thv de flanken worden vermeden, de dubbele plooi thv de onderrug wordt verwijderd en de billen worden gelift. Deze ingreep is heel wat meer belastend, zowel voor de patiënt als de chirurg, maar heeft een hoge tevredenheidsfactor bij de patiënt.
Na de ingreep zal er een litteken zijn net boven de schaambeharing tot aan de zijkanten van de patiente. Dit litteken valt meestal in de sliplijn/bikinilijn die voorafgaand aan de operatie en in overleg met de patiente is afgetekend. Ter hoogte van de schaamstreek is er een redon (drainage) geplaatst om eventueel overtollig bloed of lichaamsvocht op te vangen. De patiënte verblijft in het ziekenhuis gedurende een 2-tal dagen / 3 nachten.De navel moet goed gezuiverd worden dmv een vochtig oorstaafje. Bij het ontslag zullen ook de redons verwijderd worden, indien deze een minimale hoeveelheid draineren.
Eenmaal thuis, kan er kan dagelijkse wondzorg toegediend worden (via thuisverpleegkundige zorgen), maar dit is niet steeds nodig. Op het grote litteken mag een papieren kleefpleister geplakt worden over de hele lengte van het litteken. Deze moet maar om de 4 à 5 dagen vervangen worden. Er mag een douche mee genomen worden waarbij deze pleister meestal ter plaatse blijft. Beste dept u na het douchen even met Isobetadine. De navel mag dagelijks gezuiverd worden met een oorstaafje gedrenkt in Isobetadine, waarna er een postop Opsite verband over mag gekleefd worden voor tijdens de douche.
Op de eerstvolgende afspraak worden alle hechtingen verwijderd. Dit is PIJNLOOS. De navel moet dan normaal niet meer verzorgd worden. Ter hoogte van het lange litteken moet voor een totaal van 6 weken een papieren kleefpleister aangebracht worden. Deze kan om de vier dagen door uzelf vervangen worden. Vervang deze pleisters NIET elke dag, u kan zo een allergie ontwikkelen. Mocht u toch allergisch hierop reageren( roodheid en jeuk rond de kleefpleister) stopt u hiermee en moet de wonde niet meer bedekt worden. U mag met de kleefpleisters douchen, ze zullen meestal ter plaatse blijven.
Bij ontslag wordt aangeraden om geen grote inspanning te doen gedurende een 6-tal weken. Bij alle inspanningen, waarbij er toch buikdruk moet gezet worden, wordt aangeraden om de buik te ondersteunen. Over het algemeen is de ingreep vrij pijnloos, tenzij er gewerkt werd aan de rechte buikspieren; in dat geval kunnen de eerste postoperatieve dagen vrij pijnlijk zijn, wat verholpen kan worden met voldoende pijnstilling. De buik kan vrij lang gezwollen zijn en het is dan ook zeer belangrijk dat de patiënt voldoende geduld oefent om het definitieve resultaat te kunnen beoordelen.
Zwelling: De eerste postoperatieve weken lijkt de buik en voornamelijk de flanken na de liposuctie sterk gezwollen. Dit is ook het geval na een klassieke abdominoplastie in de zone tussen de navel en het litteken. Er zijn in het totaal een 6-tal weken nodig alvorens deze zwelling verdwenen is. Gedurende deze 6 weken wordt er aangeraden om een compressief verband te dragen thv de zones waar een liposuctie werd uitgevoerd. Indien er een bepaalde zwelling blijft bestaan, kan dit gecorrigeerd worden na een klein jaar, door middel van een bijkomende liposuctie of resectie onder lokale verdoving
Litteken: In het begin is het litteken vrij hard en rood en kan het voorkomen als een harde streng. Om het litteken optimaal te laten uithelen en verkleuring ervan te voorkomen, is het belangrijk om het litteken te beschermen tegen de zon en te masseren met een hydraterende crème. In de volgende 6 à 12 maanden zal het litteken versoepelen en wit worden, maar het blijft steeds zichtbaar. Daarom al steeds getracht worden om het litteken zo goed mogelijk te verbergen in de lichaamsplooien of bv binnen de bikini- (slip-)lijn. De zone tussen het litteken en de navel is de eerste weken ook vrij gevoelloos. Dit zal zich herstellen over het verdere postoperatieve verloop, doch vergt echter wat geduld van de patiënt(e).
Asymmetrie: Zowel de abdominale contour als het litteken kunnen onmiddellijk postoperatief wat asymmetrisch lijken. Verdere ontzwelling en litteken uitheling moeten echter afgewacht worden alvorens hierover een definitief oordeel te kunnen vellen (6 maand). Indien er een bepaalde zwelling of asymmetrie blijft bestaan, kan dit gecorrigeerd worden na een klein jaar. Het is belangrijk om te weten dat in een klein aantal van de gevallen, een klein ezelsoor langs de linker- of rechterkant kan blijven bestaan, wat eveneens onder lokale verdoving verwijderd kan worden na een 9-tal maanden.
Napijn, zwelling, blauwe verkleuring: Napijn gedurende de eerste dagen wordt best preventief aangepakt met pijnstillers.
Blauwe ‘plekken’ worden best behandeld met de voorgeschreven zalf, 2 x per dag.
Onmiddellijk na de operatie, mag u de eerste twee weken de lichte huishoudelijke taken hernemen 'binnen de pijngrenzen). U mag geen taken verrichten waarbij de buikspieren sterk belast worden of waarbij men de rug sterk moet strekken. Baden mag vanaf een drietal weken na de ingreep, tenzij er wondproblemen opgetreden zijn. Een zestal weken na de ingreep mag u weer licht beginnen sporten en na een drietal maand mag u alle sporten hernemen.
Bij plotse roodheid, koorts in combinatie met plots warm aanvoelen van de geopereerde zone moet u ons direct contacteren!!!