‘Afstaande oren’ staan in de volksmond wat onrespectvol bekend als ‘flap oren’. Zij kunnen oorzaak zijn van sterk sociaal ongemak. Vooral kinderen kunnen zeer hard zijn voor hun leeftijdsgenootjes.
Vanaf zes jaar komen kinderen in aanmerking voor een oorcorrectie. Op deze leeftijd worden ze hierover nog niet gepest.
Soms laten volwassenen ook nog hun oren corrigeren. Bijvoorbeeld na een verandering van haarsnit of na een chemo-therapiekuur waarbij het haar uitgevallen is en afstaande oren plots zichtbaar worden.
Bij kinderen gebeurt de ingreep onder algemene narcose. Bij volwassenen volstaat meestal een lokale verdoving. Dit is echter naar wens van de patiënt. De ingreep bestaat uit een hermodelleren van de kraakbenige oorschelp via een sneetje achter het oor. Dit is dus achteraf niet zichtbaar.
Na de ingreep wordt er een nogal opzichtig verband aangelegd dat 1 week moet aanblijven. Hierna dient er enkel ‘s nachts nog een ‘ski band’ gedragen worden gedurende 3 weken.
Volwassenen hebben na de operatie doorgaans meer pijn dan kinderen maar deze is met pijnstillers onder controle te krijgen.Er is tussenkomst van het ziekenfonds.